THE RICHARD THOMPSON BAND – LIVE IN NOTTINGHAM 1986

Artiest info
Website
facebook
Label: The Store For Music

De discografie en alle muzikale realisaties opsommen van de gelauwerde Britse gitarist en singer-songwriter Richard Thompson OBE is eigenlijk onbegonnen werk, dus daar gaan we ons maar niet aan wagen. Wist u misschien waar die OBE voor staat? Het is één van de hoogst mogelijke eretitels die iemand in Groot-Brittannië kan krijgen vanuit het koningshuis en de volledige naam van deze ridderorde is ‘Order Of The British Empire’. Dat deze op 3 april 75 jaar wordende muzikant dergelijke waardering van Queen Elizabeth II voor zijn levenswerk heeft verdiend lijkt ons niets meer dan vanzelfsprekend. Meerdere awards uit zowel Amerika als Europa vielen hem trouwens ook te beurt.

Richard Thompson is ook dezer dagen nog steeds zeer actief bezig met het creëren van nieuwe muziek. Zo zal op 31 mei zijn nieuwste plaat “Ship To Shore’ op de markt verschijnen. Maar voorafgaand kunnen de vele fans van zijn muziek hun hartje nog eens ophalen aan de release van een legendarisch live-concert dat hij met zijn band heeft gegeven in de Rock City-club in Nottingham in november 1986. Het platenlabel ‘The Store For Music’ heeft de opnamen van dit historische optreden uit de archieven gehaald en nu uitgegeven op een dubbelalbum dat elke fan sowieso in huis zou moeten halen.

Toen Richard Thompson net 18 jaar was geworden werd hij in 1967 in Londen de oprichter van de folkrockformatie ‘Fairport Convention’ waarmee hij vijf platen heeft uitgebracht. In 1971 verliet hij die groep om aan een indrukwekkende solocarrière te beginnen, eerst met de release van zijn debuutplaat “Henry The Human Fly” in 1972. Ook de optredens als duo met zijn toenmalige echtgenote Linda Peters (later werd ze ‘Thompson’) behoren tot het collectieve geheugen van elke folkliefhebbers. Samen brachten ze in totaal acht platen op de markt. Zijn complete collectie soloalbums die hij in de daaropvolgende 30 jaar realiseerde klopt momenteel af op 18 platen, maar zoals net aangegeven komt er binnenkort alweer ééntje bij.

Richard Thompson speelde zijn hele leven lang voornamelijk op een Fender Stratocaster-gitaar maar hij nam soms ook wel eens een Telecaster- of Gibson Les Paul-gitaar ter hand op het podium. Als het een akoestische gitaar moest zijn opteerde hij voor een Lowden- of Martin-instrument en zelfs een speciaal voor hem gebouwde gitaar werd soms door hem op de podia bespeeld.

Maar laten we nu even terugkeren naar ‘The Richard Thompson Band – Live In Nottingham 1986’, het dubbelalbum met in totaal 21 live gespeelde liedjes. De muzikanten die voor dit historische optreden het podium met Richard Thompson hebben gedeeld waren zangeres en akoestisch gitariste Christine Collister, zanger-gitarist Clive Gregson, bassist Rory McFarlane en drummer Gerry Conway. Tijdens dit optreden bracht hij voornamelijk eigen composities waarvan we de drie bekendste op video aan aan deze recensie hebben toegevoegd: “When The Spell Is Broken”, “Valerie” en “Jenny My Love”. Deze drie nummers staan allemaal op de eerste cd van deze dubbelaar.

Twee songs die toen werden gespeeld zijn composities van gitarist Clive Gregson: “Summer Rain” en “Open Fire” waarmee het concert werd afgesloten. Andere gebrachte nummers die niet door Richard Thompson werden gecomponeerd waren “Warm Love Gone Cold” van Christine Collister, “Mind Your Own Business” van Hank Williams, “Tear Stained Letter” van Johnny Cash, “John The Gun” van Sandy Denny en “Skull & Crossbones Blues” van Johnny Shines. Het is zinloos om dit te herhalen, maar toch: dit dubbelalbum met het legendarische live-optreden moet u gewoon aanschaffen. Punt uit!

(valsam)